„Z kurą każdy kucharz dobry”. Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu

Zapraszamy na kulinarną ucztę! Toruńskie archiwalia zaserwują nam wyśmienite potrawy i trunki. Zwiedzając wystawę dowiemy się jak torunianie ugościli wielkiego mistrza Ulricha von Jungingen w 1407 roku. Poznamy początki toruńskiego piernikarstwa, a także późniejsze dzieje symbolizującego Toruń wypieku. Skosztujemy przysmaków kuchni staropolskiej. Menu będzie naprawdę bogate. Królowały będą kapłony, kuropatwy, gęsi, pstrągi, dorsze i łososie. Odwiedzimy toruńskie restauracje z okresu międzywojennego, skosztujemy podgórskiego piwa. Zasiądziemy do stołu z rodziną Steinbornów, a także weźmiemy udział w oficjalnych i nieco mniej formalnych spotkaniach z okresu PRL-u.

Wystawa podzielona jest na kilka działów tematycznych. Pierwsza część zatytułowana „Na rynku i w spichlerzu” przedstawia rolnicze zaplecze miasta. Następny dział poświęcono dawnym ucztom i biesiadom, kolejny – toruńskim piernikom. Ponadto prezentowane są materiały na temat piwa i innych trunków, toruńskich restauracji, spotkań i sklepów w PRL-u.

Przewiń do góry