Zapraszamy na kulinarną ucztę! Toruńskie archiwalia zaserwują nam wyśmienite potrawy i trunki. Zwiedzając wystawę dowiemy się jak torunianie ugościli wielkiego mistrza Ulricha von Jungingen w 1407 roku. Poznamy początki toruńskiego piernikarstwa, a także późniejsze dzieje symbolizującego Toruń wypieku. Skosztujemy przysmaków kuchni staropolskiej. Menu będzie naprawdę bogate. Królowały będą kapłony, kuropatwy, gęsi, pstrągi, dorsze i łososie. Odwiedzimy toruńskie restauracje z okresu międzywojennego, skosztujemy podgórskiego piwa. Zasiądziemy do stołu z rodziną Steinbornów, a także weźmiemy udział w oficjalnych i nieco mniej formalnych spotkaniach z okresu PRL-u.
Wystawa podzielona jest na kilka działów tematycznych. Pierwsza część zatytułowana „Na rynku i w spichlerzu” przedstawia rolnicze zaplecze miasta. Następny dział poświęcono dawnym ucztom i biesiadom, kolejny – toruńskim piernikom. Ponadto prezentowane są materiały na temat piwa i innych trunków, toruńskich restauracji, spotkań i sklepów w PRL-u.
"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - zaproszenie

"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - zaproszenie
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Opracowanie

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Opracowanie
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Za ladą i stołem w PRL-u

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Za ladą i stołem w PRL-u
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Piwa i inne trunki.

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Piwa i inne trunki.
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Piwa i inne trunki. Patenty na piwowarstwo dla Jana Jerzego Elsnera z Torunia, 1810-1812 r. APT, Akta miasta Torunia, Kat. I, sygn. 3092

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Piwa i inne trunki. Patenty na piwowarstwo dla Jana Jerzego Elsnera z Torunia, 1810-1812 r. APT, Akta miasta Torunia, Kat. I, sygn. 3092
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Receptury na wyrób cukierków i pierników wypiekanych przez Toruńską Fabrykę Pierników „Społem”, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 98

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Receptury na wyrób cukierków i pierników wypiekanych przez Toruńską Fabrykę Pierników „Społem”, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 98
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Dyplomy i wyróżnienia przyznane Związkowi Spółdzielni Spożywców „Społem” za jakość i estetykę wypiekanych pierników, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 16

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Dyplomy i wyróżnienia przyznane Związkowi Spółdzielni Spożywców „Społem” za jakość i estetykę wypiekanych pierników, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 16
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Historia powstania w 1945 roku Państwowej Fabryki cukierków nr 1, od 1948 roku pod nazwą Państwowa Fabryka Cukierków i Pierników "Kopernik". Skan: Karty katalogowe opakowań pierników wypiekanych przez Toruńską Fabrykę Pierników „Społem” w Toruniu, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 23

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Historia powstania w 1945 roku Państwowej Fabryki cukierków nr 1, od 1948 roku pod nazwą Państwowa Fabryka Cukierków i Pierników "Kopernik". Skan: Karty katalogowe opakowań pierników wypiekanych przez Toruńską Fabrykę Pierników „Społem” w Toruniu, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 23
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Fabryka pierników „Społem”. Znaczną część zatrudnionych stanowiły kobiety, 1948 r. APT, Archiwum fotografika Alojzego Czarneckiego, sygn. 89/90

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Fabryka pierników „Społem”. Znaczną część zatrudnionych stanowiły kobiety, 1948 r. APT, Archiwum fotografika Alojzego Czarneckiego, sygn. 89/90
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Skan: Krótki zarys historii Toruńskiej Fabryki Pierników „Społem”, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 6

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Skan: Krótki zarys historii Toruńskiej Fabryki Pierników „Społem”, druga połowa XX wieku. APT, Toruńska Fabryka Pierników „Społem” w Toruniu, sygn. 6
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Reklama Fabryki Pierników Hermanna Thomasa przy Rynku Nowomiejskim 4 z filią przy ulicy Szerokiej 18, 1908 r. APT, Biblioteka podręczna, sygn. 9106/1908 (Adressbuch)

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Reklama Fabryki Pierników Hermanna Thomasa przy Rynku Nowomiejskim 4 z filią przy ulicy Szerokiej 18, 1908 r. APT, Biblioteka podręczna, sygn. 9106/1908 (Adressbuch)
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. W XIX wieku wraz z nadejściem epoki przemysłowej w mieście stopniowo wzrastała liczba piernikarzy. Coraz mniejszą wagę przykładano do artystycznej formy wypieku, a produkcja ukierunkowana została na konsumpcję. Pod koniec XIX wieku eksportowano ponad 75 ton pierników rocznie. Trafiały one do Londynu i Paryża, niemieckich kolonii w Afryce a także do Turcji, Chin, Japonii, a nawet na Hawaje. skan: Rada miasta Torunia daje list dobrego urodzenia piernikarzowi Johannowi Weese (Wese), 1743 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog III, sygn. 5544

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. W XIX wieku wraz z nadejściem epoki przemysłowej w mieście stopniowo wzrastała liczba piernikarzy. Coraz mniejszą wagę przykładano do artystycznej formy wypieku, a produkcja ukierunkowana została na konsumpcję. Pod koniec XIX wieku eksportowano ponad 75 ton pierników rocznie. Trafiały one do Londynu i Paryża, niemieckich kolonii w Afryce a także do Turcji, Chin, Japonii, a nawet na Hawaje. skan: Rada miasta Torunia daje list dobrego urodzenia piernikarzowi Johannowi Weese (Wese), 1743 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog III, sygn. 5544
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Bernhard Gustaw Weese, toruński fabrykant i piernikarz, ok. 1927 r. APT, Fotografie, fotokopie, klisze, sygn. 489

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Bernhard Gustaw Weese, toruński fabrykant i piernikarz, ok. 1927 r. APT, Fotografie, fotokopie, klisze, sygn. 489
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Dawniej piernikami delektowano się podczas poobiedniego deseru, a także smakowało się ich przy winie. Pierniki stanowiły również zakąskę przy wódce, a nawet sprzedawano je w aptekach jako środek leczniczy. Pierniki były tez częstym podarkiem, na przykład młodej parze ofiarowywano piernik w kształcie karety. Władze miejskie obdarowywały piernikami wysokich urzędników o monarchów. Pokaźnych rozmiarów piernik w 1778 roku przekazano w darze rosyjskiej carycy Katarzynie II. Na skanie: Rachunki miejskiego urzędu leśnego – wykazy dostaw miodu, rachunki bartników z lat 1435-1597. APT, Akta miasta Torunia, Katalog II, sygn. XVI-13, k. 129

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Dawniej piernikami delektowano się podczas poobiedniego deseru, a także smakowało się ich przy winie. Pierniki stanowiły również zakąskę przy wódce, a nawet sprzedawano je w aptekach jako środek leczniczy. Pierniki były tez częstym podarkiem, na przykład młodej parze ofiarowywano piernik w kształcie karety. Władze miejskie obdarowywały piernikami wysokich urzędników o monarchów. Pokaźnych rozmiarów piernik w 1778 roku przekazano w darze rosyjskiej carycy Katarzynie II. Na skanie: Rachunki miejskiego urzędu leśnego – wykazy dostaw miodu, rachunki bartników z lat 1435-1597. APT, Akta miasta Torunia, Katalog II, sygn. XVI-13, k. 129
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Toruńscy piernikarze byli zrzeszeni w cechu piekarzy, a od końca XVI wieku - "piekarzy chleba miekkiego i warzonego. Według regulacji wprowadzonych w 1584 roku, wypiekiem pierników w Toruniu mogło parać się tylko czterech piernikarzy. Od XVII stulecia w mieście działał warsztat rodziny Grauerów, a wypiek z Torunia znany był w całej Rzeczypospolitej i poza jej granicami. Skan: Statuty cechu piekarzy i piernikarzy miasta Torunia z 1632 r. (k.1-15), 1669 r. (k.26) oraz 1716 r., postanowienia władz miejskich o sprawach cechu, korespondencja, plany rozmieszczenia ław chlebowych, materiały dotyczące sporu pomiędzy piekarzami właściwymi (Losbäcker) a piekarzami chleba twardego (Pestbacker) z pierwszej połowy XVIII wieku. APT, Cech piekarzy i piernikarzy z terenu miasta Torunia, sygn. 2

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Toruńscy piernikarze byli zrzeszeni w cechu piekarzy, a od końca XVI wieku - "piekarzy chleba miekkiego i warzonego. Według regulacji wprowadzonych w 1584 roku, wypiekiem pierników w Toruniu mogło parać się tylko czterech piernikarzy. Od XVII stulecia w mieście działał warsztat rodziny Grauerów, a wypiek z Torunia znany był w całej Rzeczypospolitej i poza jej granicami. Skan: Statuty cechu piekarzy i piernikarzy miasta Torunia z 1632 r. (k.1-15), 1669 r. (k.26) oraz 1716 r., postanowienia władz miejskich o sprawach cechu, korespondencja, plany rozmieszczenia ław chlebowych, materiały dotyczące sporu pomiędzy piekarzami właściwymi (Losbäcker) a piekarzami chleba twardego (Pestbacker) z pierwszej połowy XVIII wieku. APT, Cech piekarzy i piernikarzy z terenu miasta Torunia, sygn. 2
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Pierniki już od stuleci symbolizują Toruń. znane od XVII wieku powiedzenie wśród najlepszych rzeczy w kraju wymieniano "gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę, warszawski trzewik". Tradycja toruńskiego piernikarstwa swymi korzeniami sięga jednak do średniowiecza. Skan: Spis piekarzy toruńskich, ok. 1440-1450 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 1080/1

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Toruński piernik. Pierniki już od stuleci symbolizują Toruń. znane od XVII wieku powiedzenie wśród najlepszych rzeczy w kraju wymieniano "gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę, warszawski trzewik". Tradycja toruńskiego piernikarstwa swymi korzeniami sięga jednak do średniowiecza. Skan: Spis piekarzy toruńskich, ok. 1440-1450 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 1080/1
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Uroczystości rodzinne, religijne, wydarzenia w kręgu korporacji cechowej. Skan: Jan "von Dambrawytcze" przebywając w Chełmnie, zamawia u Simon Kemmererynne, mieszczanki toruńskiej, pieprz i szafran, 5 lipca 1459 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 1844

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Uroczystości rodzinne, religijne, wydarzenia w kręgu korporacji cechowej. Skan: Jan "von Dambrawytcze" przebywając w Chełmnie, zamawia u Simon Kemmererynne, mieszczanki toruńskiej, pieprz i szafran, 5 lipca 1459 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 1844
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Uczty dla królów polskich po Wojnie trzynastoletniej

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Uczty dla królów polskich po Wojnie trzynastoletniej
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Okres nowożytni i uczty zorganizowane przez protestanckich mieszczan dla biskupa chełmińskiego. Skan dokumentu: „Na szczęśliwy przyjazd Jego Mości Księdza Biskupa” – rejestr wydatków na ucztę dla biskupa chełmińskiego wizytującego Chełmno w roku 1626. Wśród produktów zakupionych dla kuchni wymieniono: kapustę, cebulę, rzepę, miód, łososie, kapłony, kury, indyka, pietruszkę, pstrągi, jaja, mąkę pszenną do ciast i inne. APT, Akta miasta Chełmna, sygn. 9, s. 7

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Okres nowożytni i uczty zorganizowane przez protestanckich mieszczan dla biskupa chełmińskiego. Skan dokumentu: „Na szczęśliwy przyjazd Jego Mości Księdza Biskupa” – rejestr wydatków na ucztę dla biskupa chełmińskiego wizytującego Chełmno w roku 1626. Wśród produktów zakupionych dla kuchni wymieniono: kapustę, cebulę, rzepę, miód, łososie, kapłony, kury, indyka, pietruszkę, pstrągi, jaja, mąkę pszenną do ciast i inne. APT, Akta miasta Chełmna, sygn. 9, s. 7
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Toruńska uczta o której dowiedzieliśmy się z rachunków. Zorganizowana na część wielkiego Mistrza Krzyżackiego Ulryka von Jungingena w 1407 roku. Skan dokumentu: Wydatki na ucztę wystawioną przez Toruń dla wielkiego mistrza Ulryka von Jungingen, 1407 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog II, sygn. V-1

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Toruńska uczta o której dowiedzieliśmy się z rachunków. Zorganizowana na część wielkiego Mistrza Krzyżackiego Ulryka von Jungingena w 1407 roku. Skan dokumentu: Wydatki na ucztę wystawioną przez Toruń dla wielkiego mistrza Ulryka von Jungingen, 1407 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog II, sygn. V-1
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Wspomnienie uczty zorganizowanej przez Mikołaja Wierzynka i radę miejską Krakowa.

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady. Wspomnienie uczty zorganizowanej przez Mikołaja Wierzynka i radę miejską Krakowa.
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady.

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dawne uczty i biesiady.
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. XIX i XX wiek to zmiany w sposobu produkcji, magazynowania i dystrybucji żywności. Cech rzeźników. Fotografia z okresu międzywojennego. APT, Zbiory archiwalne TNT, sygn. 867

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. XIX i XX wiek to zmiany w sposobu produkcji, magazynowania i dystrybucji żywności. Cech rzeźników. Fotografia z okresu międzywojennego. APT, Zbiory archiwalne TNT, sygn. 867
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. Handel zbożem - spichlerze, magazyny i żuraw znajdujący się na nabrzeżu wiślanym. Skan dokumentu: Rzeźnicy z Nowego Miasta Torunia skarżą się komturowi toruńskiemu na drożyznę bydła, świń, owiec i proszą o umożliwienie im wyjazdów na Mazowsze i Kujawy, brak daty. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 1078/1

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. Handel zbożem - spichlerze, magazyny i żuraw znajdujący się na nabrzeżu wiślanym. Skan dokumentu: Rzeźnicy z Nowego Miasta Torunia skarżą się komturowi toruńskiemu na drożyznę bydła, świń, owiec i proszą o umożliwienie im wyjazdów na Mazowsze i Kujawy, brak daty. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 1078/1
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dokumenty: 1. Pismo prefekta departamentu bydgoskiego z 17 lutego 1812 r. w sprawie organizacji jarmarków. APT, Archiwum Sczanieckich z Nawry, sygn. 565, s. 51-52 2. List nauki zawodu kucharza wystawiony przez Ernesta Friedricha Seelig z Landsberga (Gorzów Wielkopolski) dla Martina Gärtera, 1747 r. APT, Archiwum Sczanieckich z Nawry, sygn. 565

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Dokumenty: 1. Pismo prefekta departamentu bydgoskiego z 17 lutego 1812 r. w sprawie organizacji jarmarków. APT, Archiwum Sczanieckich z Nawry, sygn. 565, s. 51-52 2. List nauki zawodu kucharza wystawiony przez Ernesta Friedricha Seelig z Landsberga (Gorzów Wielkopolski) dla Martina Gärtera, 1747 r. APT, Archiwum Sczanieckich z Nawry, sygn. 565
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. W średniowieczu kura i śledź były spożywane przez warstwy wyższe i niższe. Z handlem śledziami wiązały jednak się różne oszustwa. Na zachodzie Europy dobrą renomą cieszyły się śledzie ze Skanii, były one też droższe. Zatem nieuczciwi kupcy zbywali swoje śledzie jako te ze Skanii. Handlowano też „złymi śledziami”, których spożycie było bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia. Najpopularniejszą praktyką była sprzedaż nieświeżych śledzi. Często na wierzchu beczki układano świeże ryby, a niżej już gorszej jakości. W takich beczkach zdarzały się nawet sieci rybackie i śmieci. Tego typu oszustw dopuszczali się również toruńscy kupcy. W liście z pierwszej połowy XV stulecia (ok. 1415-1430) rada miasta Poznania skarżyła się radzie miasta Torunia na mieszczanina Paszka, który sprzedawał Marcinowi zepsute śledzie przemieszane ze świeżymi. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 776

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. W średniowieczu kura i śledź były spożywane przez warstwy wyższe i niższe. Z handlem śledziami wiązały jednak się różne oszustwa. Na zachodzie Europy dobrą renomą cieszyły się śledzie ze Skanii, były one też droższe. Zatem nieuczciwi kupcy zbywali swoje śledzie jako te ze Skanii. Handlowano też „złymi śledziami”, których spożycie było bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia. Najpopularniejszą praktyką była sprzedaż nieświeżych śledzi. Często na wierzchu beczki układano świeże ryby, a niżej już gorszej jakości. W takich beczkach zdarzały się nawet sieci rybackie i śmieci. Tego typu oszustw dopuszczali się również toruńscy kupcy. W liście z pierwszej połowy XV stulecia (ok. 1415-1430) rada miasta Poznania skarżyła się radzie miasta Torunia na mieszczanina Paszka, który sprzedawał Marcinowi zepsute śledzie przemieszane ze świeżymi. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 776
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. W każdym większym mieście od czasów średniowiecza znajdowały się urządzenia i obiekty służące do dystrybucji i handlu produktami rolnymi, ale także towarami przywożonymi przez kupców z innych stron świata... Wielki mistrz Konrad von Wallenrode zezwala Radzie Starego Miasta Torunia na budowę nowego ratusza, domu kupieckiego, budynku sądowego, kramów, ław piekarskich, wagi i innych pomieszczeń, podaje warunki i wymiary tych budowli oraz odstępuje dla miasta wszelkie z nich czynsze i dochody, 14 maja 1393 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 166

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. W każdym większym mieście od czasów średniowiecza znajdowały się urządzenia i obiekty służące do dystrybucji i handlu produktami rolnymi, ale także towarami przywożonymi przez kupców z innych stron świata... Wielki mistrz Konrad von Wallenrode zezwala Radzie Starego Miasta Torunia na budowę nowego ratusza, domu kupieckiego, budynku sądowego, kramów, ław piekarskich, wagi i innych pomieszczeń, podaje warunki i wymiary tych budowli oraz odstępuje dla miasta wszelkie z nich czynsze i dochody, 14 maja 1393 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 166
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. Winnice browary oraz hodowla bydła i trzody chlewnej. Król polski Zygmunt August zakazuje osadzie Dybów, zwanej obecnie Podgórzem prowadzenia handlu, budowy spichrzy, przybijania statków, wszelką żywność każe sprzedawać w Toruniu, 16 maja 1555 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 3002

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. Winnice browary oraz hodowla bydła i trzody chlewnej. Król polski Zygmunt August zakazuje osadzie Dybów, zwanej obecnie Podgórzem prowadzenia handlu, budowy spichrzy, przybijania statków, wszelką żywność każe sprzedawać w Toruniu, 16 maja 1555 r. APT, Akta miasta Torunia, Katalog I, sygn. 3002
"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. Sposób dystrybucji, produkcji i magazynowania żywności. Mistrz krajowy pruski Ludwik von Baldersheim nadaje Nowemu Miastu Toruniowi te same uprawnienia, które posiada Stare Miasto Toruń, mianowicie prawo połowu ryb, warzenia piwa, bicia zwierząt, kupowania i sprzedawania mięsa (z wyjątkiem prawa budowania sukiennic i jatek rzeźnickich) oraz poleca urządzać w mieście targ w każdą sobotę, 13 sierpnia 1264 r. APT, Akta miasta Torunia, Kat I, sygn. 8

"Z kurą każdy kucharz dobry..." Na rynku i w spichlerzu. Sposób dystrybucji, produkcji i magazynowania żywności. Mistrz krajowy pruski Ludwik von Baldersheim nadaje Nowemu Miastu Toruniowi te same uprawnienia, które posiada Stare Miasto Toruń, mianowicie prawo połowu ryb, warzenia piwa, bicia zwierząt, kupowania i sprzedawania mięsa (z wyjątkiem prawa budowania sukiennic i jatek rzeźnickich) oraz poleca urządzać w mieście targ w każdą sobotę, 13 sierpnia 1264 r. APT, Akta miasta Torunia, Kat I, sygn. 8
"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - Wyjaśnienie dotyczące podziału wystawy na rozdziały.

"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - Wyjaśnienie dotyczące podziału wystawy na rozdziały.
"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - Zapraszamy na kulinarną ucztę! Ogólne streszczenie wystawy.

"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - Zapraszamy na kulinarną ucztę! Ogólne streszczenie wystawy.
"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - Europejskie dni dziedzictwa 2021

"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - Europejskie dni dziedzictwa 2021
"Z kurą każdy kucharz dobry" - Kulinaria w zasobie Archiwum Państwowego w Toruniu - plakat wystawy
